SPF na tvár La Roche Posay Anthelios UVMUNE 400 50+ | najlepší anti-age krém na pleť

By Simona Dubravova - streda, mája 18, 2022

Osveta ohľadom používania SPF (alebo inak po slovensky povedané krém na ochranu proti slnku) je v posledných rokoch čoraz výraznejšia, čo ma osobne teší. Dôležitosť používania krémov, ktoré chránia pokožku pred škodlivými UV lúčmi vám v krátkosti vysvetlím v dnešnom článku, aj keď si myslím, že už skoro každý má nejaké tie vedomosti o ochrane pred slnkom. 

SPF na tvár La Roche Posay Anthelios UVMUNE 400 50+  | najlepší anti-age krém na pleť
 
SPF (ang. Sun Protection Factor) chráni pleť pred účinkom škodlivých UV lúčov. Tieto lúče, ktoré dopadajú na našu pokožku rozdeľujeme do dvoch skupín - UVA a UVB, podľa vlnovej dĺžky, ktorú dosahujú. Aby som bola presná, poznáme aj UVC, no to sa vďaka ozónovej vrstve na Zem nedostane.
 
UVB lúče spôsobujú na koži pocity, ktoré poznáte, ak sa pri nadmernom slnení spálite. Je to najmä začervenanie, štípanie a zlupovanie kože. Toto žiarenie preniká len do 1. vrstvy kože, no pri nadmernom opaľovaní sa ukladá do pokožky a spôsobuje rôzne kožné problémy, v tom úplne najhoršom prípade rakovinu kože. 

UVA lúče spôsobujú predčasné stárnutie pokožky, vznik vrások, vysušenie pokožky, stratu elasticity a pigmentové škvrny. Až 90% žiarenia, ktoré na Zem prenikne, je práve UVA žiarenie. Možno ho poznáte aj pod názvom čierne svetlo. Problém je, že jeho účinky sa nemusia prejaviť hneď, a tak vlastne možno ani netušíme, že sme to prepískli. Oslabuje obranyschopnosť pokožky a tým sa zvyšuje aj riziko vzniku rôznych kožných ochorení. Toto žiarenie prejde aj oblakmi (a dokonca aj cez sklo) a preniká do najhlbších vrstiev pokožky. Vďaka tomuto žiareniu získa pokožka pri slnení hnedý nádych - ale stojí to za to? 

Možno si poviete, ale veď slniečko "podporuje tvorbu vitamínu D". Áno, je pravda, že UV žiarenie je potrebné pre syntézu vitamínu D v našom tele, ale na jeho vytvorenie stačí 10 minút denne. Slnečné lúče taktiež stimulujú imunitný systém. Na druhú stranu je však nadmerné vystavovanie na slnku nebezpečné a vedie k poškodeniu pokožky. Preto je dôležité, aby sme sa chránili a používali kvalitné SPF. Počas leta by som do ochranného faktora menšieho ako 30 ani nešla. Ja používam celoročne prevažne ochranný faktor 50.

SPF na tvár La Roche Posay Anthelios UVMUNE 400 50+  | najlepší anti-age krém na pleť
 
Čo je to ochranný faktor?

Je to číslo, ktoré určuje o koľko dlhšie sa môžete vystavovať na slnku ako v prípade, že ste nepoužili SPF. Teda ak použijete napríklad faktor SPF30, mal by chrániť vašu pokožku tridsaťkrát dlhšie ako v prípade, že ste ochranný krém nepoužili. Čím vyšší faktor, tým lepšia ochrana. Každý faktor v rozmedzí od 30-50 sa považuje za "UV blokátor" a mal by našu pokožku chrániť. 

Opaľovací krém proti slnku obsahuje rôzne účinné a ochranné zložky. Podľa nich poznáme dva druhy ochranných filtrov.

  • Chemické filtre absorbujú slnečné lúče.
  • Minerálne (fyzikálne filtre) odrážajú/blokujú slnečné lúče. Spoznáte ich aj podľa toho, že väčšinou zanechávajú na pokožke biely film a ťažšie sa nanášajú.

Ani jeden nie je lepší ako druhý, obidva fungujú rovnako dobre, záléží len na tom, ktorý vyhovuje vám a ktorý vaša pokožka lepšie toleruje. Dôležité je, že nejaký krém s SPF použijete. 

Doba, kedy bolo na trhu len pár značiek s SPF, ktoré navyše hnusne smrdeli a konzistencia bola kadejaká, je už dávno preč. Preto výhovorky typu, že vám ochranný krém nevonia alebo na pleti prekáža nie sú opodstatnené. V dnešnej dobe nájdete rôzne textúry - od ľahkých krémových po fluid, ktoré sú na pleti naozaj príjemné. Kórejská kozmetika napríklad ponúka naozaj kvalitné SPF s príjemnými textúrami. Ak preferujete bez parfumácie či s jemnou parfumáciou, garantujem vám, že nájdete aj také.

Ako správne naniesť SPF? 
Veľmi častá otázka je, ako správne naniesť SPF a aké množstvo je to "akurát". Ako pomôcku môžeme využiť vlastnú ruku. Dva prsty by mali stačiť  na tvár, jeden prst na krk. SPF nanášame ako posledný krok pri "skincare rutine", čiže najskôr krém potom SPF. Ak sa líčime, tak make-up ide na SPF. 
 
SPF na tvár La Roche Posay Anthelios UVMUNE 400 50+  | najlepší anti-age krém na pleť

Úvod máme teda za sebou a teraz by som vám rada dala jeden tip na kvalitné SPF, ktoré je určené aj na citlivú pleť, ktorú trápi alergia na slnko (slnečná intlorencia). Opaľovací krém La Roche Posay obsahuje filter, ktorý chráni nielen proti UVB a UVA, ale pokožku chráni aj proti ultradlhovlnnému UVA žiareniu. (dlhovlnné UVA 340 nm - 400 nm, ultradlhovlnné žiarenie UVA 380 nm - 400nm je koniec spektra).
 
Veľké pozitívum pre mňa je najmä to, že neštípe v očiach. Navyše fluid má skvelú konzistenciu. Ak neviete, čo si predstaviť pod týmto slovom, tak je to taká vodnatá, no príjemná a ľahká konzistencia, ktorú na pleti ani necítite, pretože sa do pleti rýchlo vstrebe. Nezanecháva mastný film na pokožke, takže ani neviete, že ste si nejaké SPF naniesli. A čo je hlavné, fluid neupcháva póry. 
 
 
Dúfam, že vám dnešný článok pomohol zorientovať sa v pojmoch ako UVA, UVB žiarenie, SPF a prečo je dôležité používať ochranný krém proti slnku počas celého roka.
 
Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.
Majte pekný zvyšok dňa!
 
| tento článok vznikol v rámci spolupráce |

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx