vitamíny v kozmetike | vitamín C a vitamín E

By Simona Dubravova - nedeľa, novembra 07, 2021

Nie len naše telo aj naša pleť si v tomto zimnom období zaslúži zvýšený prísun vitamínov. Prírodné kozmetické oleje obsahujú veľa blahodárnych látok, ktoré sú pre pleť prospešné. Renovality je rastlinné zlato vo fialových fľaštičkách, ich oleje sú lisované za studena z tých najkvalitnejších surovín. Dnes vám predstavím dva vitamíny C a E, a o ostatných si napíšeme zas nabudúce. Navyše, ukážem vám pár produktov, ktoré stoja za vyskúšanie.

vitamíny v kozmetike | vitamín C a vitamín E

Vitamín C
Azda najznámejší vitamín, ktorý každý pozná je práve vitamín C (kyselina L-askorbová). Väčšinou ho telu dodávame zvnútra prostredníctvom ovocia a zeleniny, prípadne cez doplnky stravy. Jeho nedostatok sa ale začne prejavovať aj na pleti, a tak ho môžeme dopĺňať aj zvonka - kozmetikou.
Stratu vitamínu C spôsobuje stárnutie, čo je prirodzený proces a nevyhne sa mu nikto z nás. K strate prispieva aj nedostatočná ochrana pred UV lúčmi, no napríklad aj cigaretový dym alebo ozón. 
 
  • Vitamín C je najznámejší antioxidant. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a chránia pokožku pred znečistením z ovzdušia. Niektoré voľné radikály vznikajú v našom tele, no iné prijímame práve z prostredia. Je to najmä UV žiarenie, fajčenie, dym a podobne. Antioxidanty bojujú proti oxidačnému stresu, zlepšujú tvorbu kolagénu, chránia pokožku pred vznikom vrások a bojujú proti hyperpigmentácii.
  • Spolu s vitamínom E chránia pokožku pred poškodením pokožky vplyvom ultrafialového svetla. Pozor, to však neznamená, že nemusíte používať SPF, to je naopak nutnosť. 

 

Vitamín E 
Tento vitamín je známy aj ako "skin vitamin", udržuje pokožku zdravú, pomáha hojiť jazvičky a rany a udržuje vlhkosť v pokožke. Vitamín E najlepšie pôsobí v noci, preto je vhodné ho zaradiť do večernej rutiny buď prostredníctvom séra alebo krému. Skvelý je aj na vlasy, ak vás trápi vypadávanie vlasov alebo chcete lesklejšie a jemnejšie vlasy, skúste nájsť výrobky, ktoré tento vitamín obsahujú.

vitamíny v kozmetike | vitamín C a vitamín E 

Šípkový olej má veľmi dobré anti-ageingové vlastnosti a je skvelou prírodnou alternatívou retinolu. Pravda, je slabší ale za to prírodný. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, draslík, nenasýtené mastné kyseliny, železo, vápnik a horčík. 

Smelo ho môžeme používať na pleť ako klasický olej, môžeme ho pridať do obľúbeného krému alebo do pleťovej masky. Využijeme ho ale aj na vlasy, napríklad do zábalu. Radíme ho k suchým olejom,  takže na pleti nevytvára mastnú vrstvu a do pleti sa dobre vstrebe.

Šípkový olej Renovality je za studena lisovaný olej z ruže hrdzavej, ktorá je okrem iného známa vysokým obsahom vitamínu C a nenasýtených mastných kyselín. Má skvelé regeneračné účinky a chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Je vhodný pre každý typ pleti, aj pre suchú a zrelú pleť.

 

Marhuľový olej sa získava z jadier marhule. Ide o 100% marhuľový olej. Tento olej patrí medzí luxusné kozmetické oleje. Má zvláčňujúce, výživné a regeneračné účinky pre pleť. Je vhodný na každý typ pleti, a takisto ako pri šípkovom oleji, aj marhuľový olej môžeme využiť pri vlasových zábaloch. Obsahuje vysoký podiel kyseliny linoleovej a olejovej, čo sú nenasýtené mastné kyseliny. Z vitamínov tu nájdeme vitamín C, A, B, E a vitamín K. Je skvelý aj pri ošetrené popálenín, no využijeme ho aj na ekzém či na nechtovú kožtičku. Obľúbia si ho aj budúce mamičky, pretože ho môžeme mazať aj na tehotenské bruško.

vitamíny v kozmetike | vitamín C a vitamín E

Rakytníkový olej od Renovality je získavaný zo semien (nie z dužiny) rakytníka a je lisovaný za studena. Rozdiel je vo farbe -  svetlý olej znamená, že je získaný zo semien a tmavý červený olej získavame z dužiny. Práve tento olej zo semien je v kozmetike veľmi vzácny a drahý pre svoje vynikajúce vlastnosti pre pleť. Obsahuje až 180 bioaktívnych látok. Je to skvelý antioxidant, posilňuje pružnosť pokožky, jej hydratáciu. Využijete ho aj na regeneráciu pokožky po opaľovaní. Zjemňuje jazvičky po akné. Rakytník je prírodný koncentrát mastných kyselín a vitamínov  E, C, A, B, F, K a P.

vitamíny v kozmetike | vitamín C a vitamín E

Dúfam, že sa vám dnešný článok páčil a naučili ste sa niečo nové (alebo zopakovali to, čo už viete). Ak by ste do svojej rutiny chceli zaradiť nové produkty s obsahom vitamínov, nadchádzajúci Black Friday na Notino môže byť skvelou príležitosťou ako pár eur ušetriť a zároveň dobre nakúpiť. 

Používate kozmetické produkty s obsahom vitamínov? Dajte mi vedieť do komentára. Majte ešte pekný zvyšok dňa!

|ad|

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx