čo je hygge | inšpirácie na dánsky štýl bývania

By Simona Dubravova - štvrtok, júna 11, 2020

Pocit, ktorý zažívate počas búrky, v pohodlných ponožkách pod mäkkou dekou, pri praskajúcich sviečkach jete so svojími milovanými dobré jedlo, keď sa so šálkou obľúbenej kávy v ruke pozeráte na ranné svetlo na jasnej modrej oblohe. Pocit domova. Pocit bezpečia. Pocit vnútorného kľudu a blaženosti. Aj to je HYGGE. 
škandinávsky štýl bývania


PROSTE ŠŤASTNÝ SPÔSOB ŽIVOTA
to je hygge

Slovo hygge sa nedá doslovne preložiť (vyslovuje sa ako hýk). Je to pocit pokoja, bezpečia, pohody či útulnosti. A nie je to náhoda, že slovo má škandinávsky pôvod. Práve Dáni sú podľa rebríčka OSN Hapiness Report najšťastnejší národ na svete. A prečo? Šťastie pre Dánov znamená užívať si prítomnosť daného okamihu, radovanie sa z maličkostí. 

Veľký boom spôsobila knižka dánskeho spisovateľa a riaditeľa Inštitútu pre výskum šťastia - Meik Wiking HYGGE Proste šťastný spôsob života. Je to jeho vlastný návod na šťastie. Čo robia Dáni inak ako my? Častokrát nerobia nič. A to je práve kľúčom! Odovzdať sa prítomnému okamihu, relaxovať v teplej vani pri sviečkach alebo si upecť dobrý koláč. Kniha je plná obrázkov, nápadov a receptov, ako si zútulniť domov. 

kniha higgle proste šťastný život

ako byť šťastný a čo znamená slovo hygge

Krajšia a útulnejšia atmosféra sa dá ľahko dosiahnuť napríklad sviečkami. Osobne ma veľmi zaujali sviečky WoodWick, ktoré majú praskajúci knôt a tak pri horení vydavajú zvuk, akoby praskalo drevo v krbe. Navyše nádherne voňajú a prevoňajú celý byt. Nemôžem vynechať ani známe Yankee Candle, ktoré si získali aj mňa. No nech siahnete po akejkoľvek značke, sviečok niekdy nie je dosť!

sviečky woodwick a hygge štýl

No a potom sa stačí už len zababušiť do teplej deky, oprieť o mäkučký vankúš, na nohy dať huňaté ponožky, naliať si obľúbený čaj do obľúbenej šálky (alebo víno do pohára)  a hneď máme bližšie k dánskemu ideálu šťastia.

Veľmi pekný výber doplnkov (nielen) škandinávkseho štýlu má stránka BELLAROSE.SK. Upozorňujem vás ale, že akonáhle tento e-shop navštívite, nebudete si vedieť vybrať len jednu vec. Sama by som si totižto vybrala snáď 100 vecí, keby som ich mala kde dať.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ak ste sa dostali až sem, veľmi pekne vám ďakujem za prečítanie a budem naozaj rada, ak mi dáte vedieť, či aj vy obľubujete štýl hygge.

#barter

Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.
Majte pekný zvyšok dňa! S.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentárov

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx