prečo je dôležitá ochrana pred slnkom?

By Simona Dubravova - piatok, júla 26, 2019

Otázka na úvod. Viete ako sa nazýva najväčší orgán nášho tela? Ak ste odpovedali, že koža, tak máte pravdu. Opaľovanie neodmysliteľne patrí k letu. Každá z nás túži po zlatistom opálení, čím viac čokoládový odtieň, tým lepšie. Ale premýšľali ste niekedy nad tým, čo to robí s našou pokožkou? Je takéto dobrovoľné vystavovanie sa slnečným lúčom zdravé? Určite ste už počuli o UVA/UVB lúčoch, ale viete aj čo to je? V dnešnom článku sa vám pokúsim aspoň trochu priblížiť tieto pojmy.
produkty na ochranu pred slnkom

Je pravda, že UV žiarenie je potrebné a užitočné pre syntézu vitamínu D, ale na jeho dostatočné vytvorenie stačí 10 minút minút slnenia denne. Slnečné svetlo okrem toho aj stimuluje imunitný systém a vytvára pocit zdravia. Pri depresiách či poruche spánku sa taktiež využíva liečba svetlom.  Nadmerné vystavovanie sa slnku však vedie k poškodeniu pokožky. UVA/UVB lúče sú najväčším strašiakom pre našu pokožku. Okrem týchto dvoch existuje ešte aj UVC, ale to sa na Zem nedostane vďaka ozónovej vsrtve. Viete však, ktorý čo spôsobuje?

ČO JE UVA/UVB ŽIARENIE?
UVB žiarenie spôsobuje začervenanie a spálenie pokožky. Preniká len do 1. vrstvy kože a spôsobuje červenú pokožku a pocity, ktoré poznáte, keď sa spálite - bolesť, pálenie pri dotyku a zlupovanie. Pri nadmernom slnení sa v koži tieto lúče ukladajú a spôsobujú rôzne kožné problémy, v najhoršom prípade až rakovinu kože. 

UVA žiarenie sa dlho nepovažovalo za škodlivé, no toto žiarenie spôsobuje predčasné starnutie kože, vznik vrások, zníženie elasticity pokožky, vysušenie či pigmentové škrvny. Oveľa horším je ale fakt, že oslabuje obranyschopnosť pokožky, a tým sa zvyšuje riziko vzniku závažných kožných ochorení. Mezi najčastejšie napríklad herpes alebo rakovina kože. Nájdete ho aj pod názvom čierne svetlo. Toto žiarenie je nebezpečné aj pre to, že jeho účinky sa na pleti neprejavujú hneď, čiže bez nejakého varevného signálu nevieme, že sme to už prepískli. A 90% UV žiarenia, ktoré prenikne na zem, je práve UVA. Toto žiarenie preniká oblakmi a preniká až do najhlbších vrstiev našej kože. "Vďaka" nemu pokožka po dlhšom opaľovaní získa čokoladový nádych.

AKO SA CHRÁNIŤ?
Úplne najjednoduchšou ochranou pred UV je, že sa mu budeme vyhýbať. To je ale vo väčšine prípadov nereálne, pretože sa niekedy vonku jednoducho zdržiavať musíme. Vyhýbať by sme sa slnku mali ale aspoň medzi 11:00 a 15:00, kedy je žiarenie najsilnejšie. Nezabúdajte, že ani v tieni nie ste chranení. Pokožku chránime oblečením, alebo použijeme kvalitný krém na opaľovanie s dostatočným ochraním faktorom, respektíve sprej na opaľovanie.

U detí by sme mali byť zvlášť opatrní, pretože ich pokožka je veľmi citlivá. Pre zaujímavosť, koža dojčiat je len 1/10 tak hrubá ako koža dopselého človeka. 
A vedeli ste napríklad, že pri použivaní nekvalitných slnečných okuliarov je výsledok ešte horší ako keby ste si oči vôbec nechránili? Cez tmavé sklá bez UV filtrov prenikne rozšírenou zreničkou viac žiarenia. Preto by sme sa nemali báť investovať a zaobstarať si kvalité slnenčé okuliare s ochranou proti UV.

ČO JE TO TEN OCHRANNÝ FAKTOR?
Každý prípravok na opaľovanie má na obale číslo - ochraný faktor. Pohybuje sa od 1-50, pričom už faktor tridsaťje považovaný za "UV blokátor". Inak, podľa mňa faktor od 1-10 ani nie je žiadna ochrana. 

Tento faktor udáva, o koľko dlhšie sa môžete vystavovať na slnku, aby sa dosiahol rovnaký efekt ako bez ochrany. Ak by ste teda použili faktor 5, znamenalo by to, že po 5 hodinovom pobyte na slnku by ste sa vystavili takému množstvu UV žiarenia ako počas 1 hodiny bez ochrany. 

Poznáme dva rôzne typy ochraných látok v krémoch. Chemické a minerálne filtre, nazývané aj fyzikálne. Aj keď vlastne v oboch prípadoch ide o chemické filtre. Rozdiel je len ten, že minerálne sú z anorganických zlúčenin, predovšetkým sa tu objavvuje oxid titánčitý (Titanium dioxide). Väčšinou zanechávajú biely povlak a nie sú také účinné proti UVA. Sú hustejšie a tažšie sa aplikujú, no sú spravidla lepšie tolerované pokožkou ako tie chemické.

AKO TIETO FILTRE FUNGUJÚ?
Fyzikálny/minerálny opaľovací krém odráža alebo blokuje slnečné lúče a tak chráni pokožku.
Opaľovací krém s chemickým filtrom absorbuje slnečné lúče.

Po opaľovaní by sme sa tiež mali vyhnúť deodrantom a ak používate lieky, slnku sa radšej úplne vyhnite (prípadne konzultujte s lekárom). 

Na trhu je obrovské množstvo rôznych krémov na opaľovanie. Nie všetky sú ale účinné. Pri výbere toho správneho si všímajte, či vás ochráni pred UVA aj UVB žiarením ale aj napríklad to, či sú vodeodolné. Už záleží na vás, či si vyberiete tie s minerálnym filtrom, ktoré sú husté, nepriehľadné a ťažšie sa roztierajú alebo s chemickým filtrom,  ktoré sú bezfarebné, bez zápachu, zvyčajne tekuté. Každému vyhovuje iná konzistencia, aplikácia či vôňa. Treba len skúšať a určite nájdete to svoje. Osobne by som nešla na ochranu nižšiu ako 20, ale všetko záleží aj od toho, aký fototyp pokožky máte. 


A nezabudnite, že:
  • Deti do 3 rokov sa v žiadnom prípade nemôžu opaľovať.
  • Opáli Vás aj v tieni, pretože lúče sa odrážajú.
  • UV žiarenie preniká aj pod vodu (40cm), takže Vás opaľuje aj vo vode.
  • Njalepšie čierne alebo farebné oblečenie chráni pred UV žiarením lepšie, ako biele. 
  • Bavlna prepúšťa viac UV lúčov ako syntetické tkaniny. 


nivea sun protect & bronze a Nivea sun protect & sensitive

suchý olej na opaľovanie SPF 30

Veľmi príjemný suchý olej, ktorý napomáha zhnednutiu pokožky vďaka rastlinným výťažkom, ktoré podporujú tvorbu melanínu, no zároveň vás ochráni proti škodlivým UVA/UVB lúčom. Tento má SPF 30, no v ponuke je aj SPF 20. Navyše je aj vodeodolný. Do pokožky sa rýchlo vstrebáva, nezanecháva ju mastnú ani lepkavú, takže super! A taktiež nezanecháva škvrny na oblečení, hneď po aplikácii sa môžete smelo obliecť. 


detský sprej na opaľovanie SPF 50

Jeden tip pre vás mám aj na detský opaľovací sprej, ktorý niekdy používam aj ja. Obsahuje kvalitný UVA a UVB systém, ktorý jemnú a citlivú detskú pokožku spoľahlivo ochráni. Sprej je neparfumovaný a vodeodolný, bez konzervantov a farbív, takže je hypoalergénny a vhodný aj pre náročnú detskú pokožku. Je trošku viac mastnejší, ale veľmi dobre sa rozotiera ,a celkovo sa sprej ľahko nanáša. No, a už len dodám, že má perfektnú výdrž a príjemnú vôňu.

Nivea after sun & bronze mliečko po opaľovaní

mlieko po opaľovaní predlžujúci opálenie

Ak ste sa rozhodli predsa len pre opaľovanie, a chcete, aby vám bronz dlhšie na pokožke vydržal, je potrebné ju hydratovať, upokojiť a zabrániť tak jej zlupovanie.  Rastlinné výťažky podporujú tvorbu melanínu, a pri pravidelnom používaní vám zabezpečí, že pokožka ostane dlhšie hnedá. Za mňa perfektné mliečko, ktoré zanecháva aj suchú pokožku krásne jemnú a hydratovanú, pekne prevoňanú.

hydratačné a samoopaľovacie mlieko Mary Kay

MARY KAY SUNCARE SUBTLE TANNING LOTION
jemné samoopaľovacie mlieko

Pre tých, ktorí sa slniečku chcú úplne vyhnúť ale zároveň nechcú navštevovať ani škodlivé soláriá, tu mám ešte jednu alternatívu, a to samoopaľovacie mlieko. Hľada som si informácie, či môže byť niečim škodlivé a čuduj sa svet, ale nie je. Teda, neodporúča sa aplikovať na sliznice, čo je dosť logické a pochopiteľné, vtedy môže spôsobiť zdravotné problémy.  

Čo sa produktu týka, ako prvé ma očarila vôňa! Taká pravá letná, kokosová. Má veľmi príjemnú textúru, ktorá sa ľahučko nanáša. Pleť hydratuje, na dotyk je jemnúčká a vyživená. Vyksúšala som už pomerne dosť samoopaľovacích mliek, no vždy ma odradil oranžový tón pokožky a fľaky. U tohto mliečka to nehrozí, a pri pravidelnej aplikácii sa dostavil krásny jemný a prirodzený nádych opálenia. Veľkým plusom je, že ho môžete používať aj na tvár. Veľmi príjemné hydratačné a voňavé mliečko, ktoré vám ako čerešničku na torte dodá aj opálenie. 

Ak ste sa dostali až sem, veľmi pekne vám ďakujem za prečítanie a budem naozaj rada, ak mi dáte vedieť, či poznáte niektorý produkt z dnešného článku alebo ste už stihli aj tieto produkty vyskúšať? 

Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.
Majte pekný zvyšok dňa! S.

  • Share:

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Jéjo, Nivea je moja obľúbená z krémov a sprejov na opaľovanie. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už jsem po nich pokukovala od té Nivei, protože mi vyhovuje i ten jejich nejznámější krém, ale já používám z lékárny Uriage opalovací krémy a spreje.. :-)Krásně voní, jenom ta cena je poněkud vyšší.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. good product
    Like your blog, thank you for sharing.
    luxhairshop homecoming Hairstyle
    I think this post is very good.
    (*^▽^*)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nivea je i moje nej značka co se týká produktů na opalování. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx