ako prežiť skúškové alebo prečo je skúškové vlastne fajn?

By Simona Dubravova - streda, januára 09, 2019

Skúškové obdobie - niekým obľúbené pre kopu voľného času, pre niekoho strašiak a obdobie plné nervov. Či už sa radíte do prvej alebo druhej skupiny, počas vysokoškolského života sa mu jednoducho nevyhnete a je lešie byť s ním kamarát, ako s ním bojovať. Ak ste sa práve teraz mali učiť, ale samozrejme hľadáte na internete všeličo možné aj nemožné, ste správne! 


Začala by som najskôr veľmi vyhľadávanou otázkou počas posledných týždňov, a to - Ako prežiť skúškové obdobie ?

# naplánujte si učenie
Možno vám to príde smiešne, ale urobiť si plán učenia je veľmi dobrý nápad. Budete tak mať prehľad, kedy je potrebné prejsť na ďalší predmet a koľko času vám ešte zostáva. Najlepšie je venovať sa najskôr ťažším predmetom, ktorým potrebujete venovať viac času. Ľahšie si nechajte na koniec. Hlavne si nenechávajte všetko na poslednú chvíľu, pretože také obrovské množstvo infomácii sa jeden deň pred skúškou veru nenučíte. 

# dodržiavajte pitný režím
Tým nemyslím kávu, tá sa do pitného režimu nepočíta. Samozrejme, bez nej to asi nepôjde, to zistíte (alebo ste zistili). Počas učenia nezabudnite piť vodu (prípadne čaj). Pomôže vám to sústrediť sa, nebudete sa cítiť unavene a nepotrápi vás ani bolesť hlavy. 

# motivácia (odmena)
Najlepšie sa ciele plnia práve tým, že máme motiváciu. A čo je lepšou motiváciou ako odmena? Za úspešne zvládnuté skúškové si určte nejakú odmenu, ktorou sa neskôr odmeníte. Nová kabelka, rúž, výlet či topánky? Tu sa medze nekladú, veď si to zaslúžite!

# vyspite sa doružova
Ponocovanie vám veru nepomôže. Naučené informácie sa ukladajú do pamäte najlepšie v noci, počas spánku. Navyše nevyspatým a nervóznym sa vám aj tak bude ťažko učiť. A je vedecky dokázané, že si učivo zapamätáte lepšie, ak sa učíte v ranných hodinách. 

# nezabúdajte na relax
Treba myslieť aj na odpočinok medzi učením. Náš mozog sa nevie dlhodobo sústrediť, a preto je najlepšie prestávky využiť na zmenu činnosti aj prostredia. Nezabúdajte však, že prestávky medzi učením a samotné učenie by mali byť zhruba rovnaké. 


A v čom je skúškové fajn?

# čau, prednášky!
Počas skúškového obdobia, máte zrazu veľa voľného času, ktorý môžete investovať či už do seba alebo do práce.

# hurá na seriály
Počas skúškového je práve ten ideálny čas na dobehnutie všetkých restov. Konečne si môžete v kľude dopozerať seriály, na ktoré ste celý semester nemali čas. Alebo si nájdete nové.

# prokrastinácia, zoznámte sa prosím
Že vás baví pozerať sa na tú bielu stenu pred vami? Áno, je veru akási zaujímavejšia ako bola predtým, než ste sa pustili do učenia. V rohu že je pavučinka? No, treba povysávať izbu. Prisahám, že   vaša izba či byt ešte nikdy neboli čistejšie ako počas skúškového. Pozriete si celú galériu vašich fotiek v mobile, prejdete všetky instastories na instagrame, možno začnete čítať aj knihy (nie, tie na skúšku fakt nemyslím).

# budík zakázaný
Tiež zbožňujete ten pocit? Ráno sa zobudiť len tak, bez vyzváňania, bez náhlenia sa, a bez stresov. Ách, to sladké skúškové!

# jedz, koľko ti hrdlo ráči
Že máte chuť na koláčik? Čokoládku? Nech sa páči. Veď a čo, aj tak to z tých stresov neskôr zhodíte. 

# čas na masky
Kedy by bol ten správnejší čas vyskúšať nové masky na tvár, ak nie práve počas skúškového? Učiť sa, a pritom sa skrášlovať, veď to je sen!

zdroj obrázkov - pinterest.com

Ak ste sa dostali až sem, veľmi pekne vám ďakujem za prečítanie a budem naozaj rada, ak mi dáte vedieť, ako prežívate skúškové vy. Teším sa na vaše komentáre!
Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.

Majte pekný zvyšok dňa! S.

  • Share:

You Might Also Like

6 komentárov

  1. Fúú no závidím teda každému kto mal niekedy počas skúškového čas na seriály, ja som to teda za 5 rokov nezažila :D
    Recenzie-Kozmetiky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem zkoušky nějak extra moc nehrotila. Ani maturitu. Naučila jsem se od každého kousek, až na jednu otázku z češtiny. Nakonec jsem si tu otázku vytáhla. Takže jsem měla štěstí, že jsem věděla alespoň pár věcí okolo. :D ostatní předměty jsem zvládla výborně..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Práve som vo víre skúškového obdobia a je to celkom kruté, takže mi tento článok skutočne padol vhod. Ďakujem za tipy :)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já zvládla letos zkouškové docela rychle, takže teď právě nastává do období, kdy se můžu ponořit do seriálů přesně tak, jak píšeš :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hah, super článok! Hlavne čas na masky pobavil, ale tiež som skúšala všetko možné, aj crazy líčenia, len aby som oddialila učenie. Našťastie už mám výšku za sebou a učiť sa budem už naozaj len to, čo mi treba, čo ma baví a čo naozaj aj využijem. Najbližšie si chcem napríklad opakovať jazyky a naučiť sa konečne tenis! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bože, já jsem tak šťastná, že už do školy nechodím. :D Pamatuji si, jak pro mě byly vždycky testy a zkoušky utrpení. :D :D Tak držím palce, ať vše vychází, pokud ještě teda ty do školy chodíš :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx