čo je retinol a aké má učinky pre pleť?

By Simona Dubravova - štvrtok, septembra 08, 2022

Retinol sa v poslednom čase v beauty svete často skloňoval ako silná anti-age zložka. Vďaka jeho skvelým účinkom pre pleť sa o ňom veľa píše a predpokladám, že ste o ňom počuli aj vy. Nájdete ho, napríklad, ako sérum, no môže byť aj zložkou vo vašom nočnom kréme. Ak sa chcete dozvedieť, aké účinky na plet má retinol, pre koho je vhodný a ako sa používa, rozkliknite si dnešný článok.
 
čo je retinol a aké má učinky pre pleť?

Retinol je zložitejší názov pre vitamín A. Patrí do skupiny retinoidov. Je skvelý pre zrelú pleť či akné, bojuje proti vráskam. Má silné anti-ageingové vlastnosti, pomáha pri obnove buniek, dermatológovia považujú retinol za zlatú zložku v starostlivosti o pleť.
S retinolom by ste mali začať opatrne, ak sa chcete vyhnúť podráždeniu pokožky. Odporúča sa začať nižšou koncentráciou, prípadne si zadovážiť produkt, ktorý má retinol ako jednu zo zložiek, aby si pleť zvykla.
 
Pri používaní retinolu je normálne, že zo začiatku dochádza k začervenaniu a olupovaniu kože, k pocitom suchej pokožky. Vitamín A totiž funguje tak, že starú pokožku nahrázda novou. Ak túto prvotnú fázu vydržíte, dostavia sa výsledky. Táto fáza sa nazýva aj retinizácia. Veľa ľudí sa práve v tejto počiatočnej fáze zľakne a prestane retinol používať. 
 
Ako teda funguje? Ako som spomínala vyššie, retinol pôsobí na starú pokožku, ktorá sa postupne olupuje a vzniká pod ňou nová vrstva, ktorá je bez vrások. Ak sa teda rozhodnete, že chcete krajšiu, hladšiu pleť bez vrások, mali by ste vedieť, že tento proces trvá minimálne 8 týždňov.
 
čo je retinol a aké má učinky pre pleť?

Mary Kay pred nejakým časom prišla na trh s novinkou a to je kolekcia Clinical Solutions. Sérum Clinical Solutions s čistým retinolom 0,5 doplnila upokojujúcim mliekom s rovnakým názvom, ktoré pleť upokojuje a dodáva pleti hydratáciu. Slúži ako doplnok retinizácie pri používaní séra s retinolom. 
 
čo je retinol a aké má učinky pre pleť?

Upokojujúce a obnovujúce mlieko Clincal Solutions obsahuje rastlinné oleje - jojóbový, kokosový, požitový a olivový olej, bohaté na mastné kyseliny. Skvalán pleť hydratuje, podporuje kožnú bariéru a postará sa o to, aby sa pleť nevysušovala. V zložení nájdeme aj glycerín, ktorý zadržuje vodu v pleti, a tak ju zvláčni a pomáha udržiavať vysokú koncentráciu vlhkosti v pokožke. Mlieko môžete používať kedykoľvek počas dňa aj samostatne, ak ho chcete používať v priebehu retinizácie, nižšie si môžete prečítať, ako na to.
 
čo je retinol a aké má učinky pre pleť?


Retinizácia pleti a ako používať Retinol 0,5
Tento proces bude trvať cca 8 týždňov, takže sa naozaj treba pripraviť, že na výsledky si treba počkať, no budú stáť za to. V Mary Kay pripravili podrobný "návod" ako správne postupovať a používať prípravky. Začíname od malej dávky aby si pleť zvykla.
 
1. - 2. týždeň
Na začiatku používajte Mary Kay Clinical Solutions sérum Retinol 0,5 raz za týždeň, rozriedené s upokojujúcim mliekom Clinical Solutions. Používame na dobre vyčistenú pleť (po vyčistení počkajte minimálne 5 minút) vo veľkosti hrášku a zmiešame s upokojujúcim mliekom. Nanesieme na tvár smerom od stredu von, vyhneme sa okoliu oči. necháme pár minút pôsobiť a môžete nanášať ďalšie prípravky, ktoré bežne používate. Upokojujúce mlieko môžete používať podľa potreby kedykoľvek počas dňa (kľudne aj na make-up). Cez deň však nezabudnite používať SPF! 

3. - 4. týždeň 
Raz za týždeň aplikujte sérum retinol 0,5 na pleť. Už ho neriedime s upokojujúcim mliekom, no po nanesení séra nanesieme na pleť aj upokojujúce mlieko.  

5. - 6. týždeň
Sérum Retinol 0,5 použijeme dvakrát za týždeň a následne aj upokojujúce mlieko.

7. - 8. týždeň
Sérum Retinol 0,5 nanášame 3 až 5 - krát za týždeň a následne použijeme upokojujúce mlieko.

9. týždeň a viac
Sérum Retinol 0,5 používame podľa toho, ako naša pleť reaguje. Keď si pleť na túto zložku zvykne, môžete ho používať každý večer. V tejto fáze už sú viditeľné pokročilé výsledky.

čo je retinol a aké má učinky pre pleť?

Zaujal vás dnešný článok? Skúšali ste už silu retinolu?

Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.
 
Majte pekný zvyšok dňa! 
 
 
 
| tento článok vznikol v rámci spolupráce |

  • Share:

You Might Also Like

1 komentárov

  1. Mohli by ste byť ešte roztomilejší? Ďakujem za inšpiráciu!
    Prajem krasny den!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx