ako chrániť deti pred slnkom | detský opaľovací krém

By Simona Dubravova - utorok, júna 29, 2021

 To, že je potrebné sa pred slnkom chrániť určite veľa z vás vie. O to väčšiu dôležitosť by sme mali prikladať ochrane detskej pokožky, ktorá je citlivejšia a náchylnejšia na poškodenie. Predpokladám, že ste sa stretli s pojmom UVA/UVB, no viete aj čo to je, a prečo je tak potrebné sa pred UV žiarením chrániť? Článok o tom, prečo sa chrániť pred slnkom som písala dva roky dozadu, no keďže opakovanie je matka múdrosti, dnes si to pripomenieme opäť, aj keď sa vo väčšej miere budem venovať práve detskej pokožke. Pretože je to veľmi dôležité.

ako chrániť deti pred slnkom | detský opaľovací krém

Táto téma je naozaj obšírna, no pokúsim sa to zhrnúť čo najstručnejšie. 

UV žiarenie je potrebné a užitočné pre syntézu vitamínu D, ale na jeho dostatočné vytvorenie stačí 10 minút slnenia denne. Slnečné svetlo okrem toho aj stimuluje imunitný systém a vytvára pocit zdravia. Pri depresiách či poruche spánku sa taktiež využíva liečba svetlom. No nadmerné vystavovanie sa slnku však vedie k poškodeniu pokožky. UVA/UVB lúče sú najväčším strašiakom pre našu pokožku. Okrem týchto dvoch existuje ešte aj UVC, ale to sa na Zem nedostane vďaka ozónovej vsrtve. Viete však, ktorý čo spôsobuje?

Čo je UVA/UVB žiarenie?
UVB žiarenie spôsobuje začervenanie a spálenie pokožky. Preniká len do 1. vrstvy kože a spôsobuje červenú pokožku a pocity, ktoré poznáte, keď sa spálite - bolesť, pálenie pri dotyku a zlupovanie. Pri nadmernom slnení sa v koži tieto lúče ukladajú a spôsobujú rôzne kožné problémy, v najhoršom prípade až rakovinu kože. 

UVA žiarenie sa dlho nepovažovalo za škodlivé, no toto žiarenie spôsobuje predčasné starnutie kože, vznik vrások, zníženie elasticity pokožky, vysušenie či pigmentové škrvny. Oveľa horším je ale fakt, že oslabuje obranyschopnosť pokožky, a tým sa zvyšuje riziko vzniku závažných kožných ochorení. Medzi najčastejšie napríklad herpes alebo rakovina kože. Nájdete ho aj pod názvom čierne svetlo. Toto žiarenie je nebezpečné aj pre to, že jeho účinky sa na pleti neprejavujú hneď, čiže bez nejakého varovného signálu nevieme, že sme to už prepískli. A 90% UV žiarenia, ktoré prenikne na zem, je práve UVA. Toto žiarenie preniká oblakmi a preniká až do najhlbších vrstiev našej kože. "Vďaka" nemu pokožka po dlhšom opaľovaní získa čokoládový nádych.

Ako sa chrániť?
Úplne najjednoduchšou ochranou pred UV je, že sa mu budeme vyhýbať. To je ale vo väčšine prípadov nereálne, pretože sa niekedy vonku jednoducho zdržiavať musíme. Vyhýbať by sme sa slnku mali ale aspoň medzi 11:00 a 15:00, kedy je žiarenie najsilnejšie. Nezabúdajte, že ani v tieni nie ste chránení. Pokožku chránime oblečením, alebo použijeme kvalitný krém na opaľovanie s dostatočným ochranným faktorom, respektíve sprej na opaľovanie. Za dostatočnú ochranu sa považuje minimálne faktor 30 a viac. Na mrkvový olej, či jemu podobné hneď zabudnite. Tieto oleje majú maximálne tak faktor 5, čo je nie len že nedostatočné, ale aj nebezpečné pre pokožku, pretože sa môžete nepekne spáliť.

U detí by sme mali byť zvlášť opatrní, pretože ich pokožka je veľmi citlivá. Pre zaujímavosť, koža dojčiat je len 1/10 tak hrubá ako koža dospelého človeka. 
A vedeli ste napríklad, že pri používaní nekvalitných slnečných okuliarov je výsledok ešte horší ako keby ste si oči vôbec nechránili? Cez tmavé sklá bez UV filtrov prenikne rozšírenou zreničkou viac žiarenia. Preto by sme sa nemali báť investovať a zaobstarať si kvalitné slnečné okuliare s ochranou proti UV. Keď už nie pre nás, tak aspoň pre deti. Kvalitné slnečné okuliare sú odporúčané aj u malých bábätiek. Kedysi sa hovorilo, že najmenšie deti by slnečné okuliare nemali nosiť kvôli prípadnej svetloplachosti, no toto tvrdenie bolo vyvrátené a štúdie potvrdili, že nosenie kvalitných slnečných okuliarov u detí nespôsobuje svetloplachosť. naopak, detské očká chráni pred nebezpečným UV žiarením. 

Čo je to ten ochranný faktor?
Každý prípravok na opaľovanie má na obale číslo - ochranný faktor. Pohybuje sa od 1-50, pričom už faktor tridsať je považovaný za "UV blokátor". Mimochodom, ako som spomínala vyššie, faktor od 1-10 ani nie je žiadna ochrana. 

Tento faktor udáva, o koľko dlhšie sa môžete vystavovať na slnku, aby sa dosiahol rovnaký efekt ako bez ochrany. Ak by ste teda použili faktor 5, znamenalo by to, že po 5 hodinovom pobyte na slnku by ste sa vystavili takému množstvu UV žiarenia ako počas 1 hodiny bez ochrany. 

Poznáme dva rôzne typy ochranných látok v krémoch. Chemické a minerálne filtre, nazývané aj fyzikálne. Aj keď vlastne v oboch prípadoch ide o chemické filtre. Rozdiel je len ten, že minerálne sú z anorganických zlúčenín, predovšetkým sa tu objavuje oxid titánčitý (Titanium dioxide). Väčšinou zanechávajú biely povlak a nie sú také účinné proti UVA. Sú hustejšie a ťažšie sa aplikujú, no sú spravidla lepšie tolerované pokožkou ako tie chemické.
 
Pre bábätká sa odporúčajú minerálne filtre, pre väčšie deti môžte použiť aj chemický filter, záleží, od reakcie pokožky.  

Ako tieto filtre fungujú?
Fyzikálny/minerálny opaľovací krém odráža alebo blokuje slnečné lúče a tak chráni pokožku.
Opaľovací krém s chemickým filtrom absorbuje slnečné lúče.

Po opaľovaní by sme sa tiež mali vyhnúť deodorantom a ak používate lieky, slnku sa radšej úplne vyhnite (prípadne konzultujte s lekárom). 

Na trhu je obrovské množstvo rôznych krémov na opaľovanie. Nie všetky sú ale účinné. Pri výbere toho správneho si všímajte, či vás ochráni pred UVA aj UVB žiarením ale aj napríklad to, či sú vodeodolné. Už záleží na vás, či si vyberiete tie s minerálnym filtrom, ktoré sú husté, nepriehľadné a ťažšie sa roztierajú alebo s chemickým filtrom,  ktoré sú bezfarebné, bez zápachu, zvyčajne tekuté. Každému vyhovuje iná konzistencia, aplikácia či vôňa. Treba len skúšať a určite nájdete to svoje. Osobne by som nešla na ochranu nižšiu ako 20, ale všetko záleží aj od toho, aký fototyp pokožky máte. 


A nezabudnite, že:
  • Deti do 3 rokov sa v žiadnom prípade nemôžu opaľovať.
  • Opáli vás aj v tieni, pretože lúče sa odrážajú.
  • UV žiarenie preniká aj pod vodu (40cm), takže Vás opaľuje aj vo vode.
  • Čierne alebo farebné oblečenie chráni pred UV žiarením lepšie, ako biele. 
  • Bavlna prepúšťa viac UV lúčov ako syntetické tkaniny. 

Počas slnečných dní by ste mali detičky chrániť predovšetkým kvalitným SPFkom, kvalitnými slnečnými okuliarmi, ktoré blokujú UV žiarenie, a netreba zabúdať ani na klobúk. Na trhu nájdete už rôzne klobúčiky s ochranou proti slniečku (my máme s ochranou 50 značky Elodie Details), no dôležité je, aby dieťa počas letných dní malo aspoň nejaký klobúk alebo šiltovku. Dajú sa zohnať aj rôzne plavky, ktoré slnečné žiarenie blokujú. (Ja som pre Oliverka kúpila jedny v Lindex, s ochranou 50). Odporučiť taktiež môžem detské slnečné okuliare Kietla, ktoré majú kvalitné ochranné filtre na blokáciu UV žiarenia a chránia tak detské očká.

 
Naif Detský opaľovací krém SPF50

Ak hľadáte kvalitný opaľovací krém pre deti s minerálnym filtrom SPF50, odporúčam sa pozrieť po kozmetike bez nezmyslov - NAIF. Má 100%  prírodné minerálne zloženie. Zatiaľ som naozaj lepšiu detskú kozmetiku nenašla. Jje vhodný aj na tú najcitlivejšiu pokožku bábätiek a detí, chráni pokožku pred UVA aj UVB žiarením. Krém sa ľahko rozotiera, nie je veľmi mastný, a aj napriek tomu, že obsahuje minerálne filtre sa veľmi ľahko nanáša na pokožku a nezanecháva biely film. Už len čerešničkou na torte je to, že príjemne vonia. Musím sa priznať, že som si ho obľúbila aj ja, a sem tam ho používam - najmä na tvár. Okrem SPF 50, v ponuke nájdete aj NAIF detský krém na opaľovanie SPF 30, prípadne aj "dospelácku verziu" opaľovacieho krému na tvár.

ako chrániť deti pred slnkom | detský opaľovací krém

ako chrániť deti pred slnkom | detský opaľovací krém

 Naif Chladivý gél po opaľovaní

Ďalším skvelým produktom je NAIF chladivý krém/gél po opaľovaní. Taktiež je vhodný pre bábätká, no využije ho celá rodina. Zloženie je, samozrejme, prírodné a bez nezmyslov. Obsahuje výťažky z aloe vera a prírodný glycerín. Pokožku, ktorá bola namáhaná slnečnými lúčmi hydratuje, ochladí a upokojí. Gél sa môže použiť aj na tvár, aj na telo. 

ako chrániť deti pred slnkom | detský opaľovací krém

Na fotografii nižšie môžete vidieť konzistenciu produktov. Zľava detský opaľovací krém SPF 50 a chladivý gél po opaľovaní.

 
Verím, že som vám dnešným článkom pomohla pochopiť, prečo je potrebné chrániť seba a svoje deti pred UV žiarením. Nech už si vyberiete akúkoľvek značku a produkt, najdôležitejšie je, že ich použijete. Na trhu je už obrovské množstvo produktov, a tak si každý nájde to, čo mu najviac vyhovuje -  vlastnosťami či konzistenciou. No nezabúdajte - dôležitá je ochrana pred slniečkom!
 

Odporúčam Vám sledovať aj moju FB stránku, aby vám neunikli žiadne novinky a súťaže. Viac fotiek a súťaže nájdete aj na instagrame @s.dubravova.
Majte pekný zvyšok dňa! 
 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Ďakujem za Váš komentár, veľmi si vážim Vašu spätnú väzbu ❤ xx